Зам.-министърът на икономиката сподели, че

Никога не съм премълчавал, щом видя нередности. Именно защото не мълчах бях местен от един ресор в друг, поетапно ми бяха отнемани функции, бях преместен в друга сграда. Това коментира зам.-министърът на икономиката Димитър Данчев за "Твоят ден".

По темата за отзоваването на търговското аташе в Лос Анджелис той подчерта, че началникът на кабинета на министъра се е занимавал с това. "Не ми е ясно да са правени анализи на търговските аташета. В това число и конкретно на тези в САЩ. Мнението на Калоян Методиев, че трябва да се закрие позицията търговско аташе в Лос Анджелис и да се открие такава в Чикаго,3 показва дълбокото му непознаване на служителите по икономически въпроси. Той бърка търговското аташе с консул. МИ не ми е известно да разкрива търговски служби където има голяма българска общност", смята той.

Данчев: Вероятно ще има опити за спекула на много места

Според него ключови партньори на страната са оставени без покритие от службите по търговско-икономически въпроси - нямаме търговски аташета в Париж, Вашинтон, Италия. "Бях в екипа, който водеше преговори за съставяне на правителство от страна на БСП. Личен конфликт с Нинова нямам и не съм имал. Партията ни губи все повече подкрепа, не мога да съм безкритичен. Оставам член на БСП, но няма да бъда кандидат за депутат", обясни Данчев. И увери, че служебният кабинет няма реваншистки настроения, а само желание за приемственост.

"БСП има какво да се похвали през последните месеци, критикувам г-жа Нинова затова, че допусна важни решения в администрацията да бъдат вземани от началника на кабинета на министъра", сподели Данчев. Относно инфлацията зам.-министърът увери, че компенсациите за електроенергия ще продължат. "Продължават анализите, но се очаква компенсацията за бизнеса да струва над 5 млрд. лева", разкри той.

Целия разговор вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.