Пътните полицаи ще следят за нарушители, докато са в трафика

Започва нова масирана акция на КАТ.  Пътните полицаи ще следят за нарушители, докато са част от трафика. 

Най-много униформени ще има по автомагистрала "Тракия" и по пътя към Гърция. На всеки час от София ще тръгва по една полицейска кола към морето. Целта е да има постоянен контрол на пътя.

КАТ: 52 шофьори зад волана след употреба на алкохол само за 24 часа

Ще се следи приоритетно за рискови маневри, неправилни изпреварвания и шофиране в аварийната лента.

Освен пътни полицаи, в акцията ще се включат и много други служители на МВР – сред тях униформени от охранителна полиция и районните управления.  

Проверките започнаха в петък в  4 следобед и ще продължат, докато е необходимо. Днес в трафика влязоха 46 автомобила, сред тях няколко цивилни. Следи се основно за агресивно поведение по най-натоварените пътища, както и за шофиране в аварийната лента. 

Сам в полицейския автомобил и въоръжен с малък видеорегистратор. Така инспектор Мечкарски сложи начало на акцията по така наречения линеен контрол. 

Няма как да следи за превишена скорост. Така – основно ще се оглежда за агресивно поведение на пътя и шофьори, които опитват с присветване и натиск да избутат други водачи от изпреварващата лента. 

Ако види нарушител, задачата е да го изведе от трафика и да подаде сигнал до КАТ. И така – екип от двама пътни полицаи да дойдат и да го глобят. 

Освен инспектор Мечкарски, днес на пътя излизат още 45 автомобила на МВР. Някои от тях ще бъдат цивилни, а други - обозначени. 

Акцията е част от общо 13 мерки на служебния кабинет за справяне с войната на пътя. 

За вече бившия шеф на Държавната агенция за пътна безопасност Димитър Илиев мерките ще има ефект, но за кратко. 

Засилените проверки ще продължат до второ нареждане.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.