Според енергийния експерт криза за газ няма да има тази година

В най-скоро време България ще получи една изключително интересна оферта от швейцарска компания на добра цена, съобщи в предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS енергийният експерт Иван Хиновски. Той обясни, че има свое разузнаване, но не може да даде подробности, тъй като преговорите все още вървят.

Хиновски обяви и друго, което по думите му "малко хора знаят": че преди месец и половина-два България е вкарала през Турция два танкера с втечнен газ с помощта на САЩ. "Когато се намесят важни политически фактори, се урежда и логистиката", посочи експертът. И поясни, че това е било направено като форсмажор, защото нямаме с Турция споразумение за междусистемна свързаност.

"Ние, експертите, от години портаряме, че България и Турция трябва да подпишат споразумение за междусистемна свързаност", каза той и добави, че в Турция има големи количества газ и България може да внася. "Но там има геополитически натиск от Русия да не ни се помага, тоест България да остане зависима от "Газпром", категоричен бе Хиновски, като заяви, че го е чувал от турски бизнесмени.

Краен срок да решим дали купуваме втечнения газ от САЩ

Той коментира и въпроса със 7-те танкера с втечнен газ, договорени от кабинета "Петков" със САЩ, за които днес изтича срокът да кажем дали ги искаме. "Не виждам грешка от никоя от страните – това е нова технология на доставка, тя изисква време, изисква знание", каза той за танкерите с втеченен газ. „Първо договаряш източник. Не можеш да тръгнеш да водиш преговори за терминал да плащаш капацитет без да знаеш дали ще имаш източник". 

Той бе категоричен още, че газовата криза е преекспонирана до голяма степен политичеси и според него има само стагнация в доставките. „Регионът е пълен с природен газ, въпросът е да се комбинират видовете договори по начин, че да има една ниска цена, за да захрани потребителя. И виждам, че това се опитва да прави това правителство".

Според него е бил грешка отказът от всякакви вариации с договора с "Газпром" и е трябвало да продължи разговорът за плащане в рубли, но отбеляза като важна политическа стъпка в посока диверсификация опита за разнообразяване на доставките, която е направил кабинетът "Петков". Все пак България е застрашена да плаща огромни неустойки за това, че не сме взели количествата газ по договора с "Газпром", ако се заведе дело за това, предупреди Хиновски. 

Данаилов: Ако България можеше да получава директно газ от "Газпром", щеше да е на по-ниска цена

По негови изчисления, ако се сбъдне прогнозата за 60% поскъпване на газа сега и още 20%, за което се говори, ще се повиши с поне  30% топлинната енергия за битовите потребители. И отново подчерта: "Газова криза от недостиг на газ няма да има тази година. Ако поскъпне газът драматично, "Топлофикация" трябва да мине в режим на икономии – тогава ще почувстваме, че стане леко хладничко в домовете ни”.

По-важна тема според Хиновски обаче е друг изтичащ скоро срок - на 23 август - до който България трябва да предостави становището си по Териториалните планове за развитие на минните региони. „Ако тя не го представи, затваряме външните си региони. Недопустимо пасуване от страна на експертната общоност. Ние в понеделник ще пуснем едно негативно становище до министерството. Това правителство може да реагира пред ЕК, че тези планове са неоптимални. Те бяха представени в последните секунди на старото правителство. Те са опасни за българската енергетика. Те ще доведат до реално затваряне на ТЕЦ-овете". 

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.