По думите му е имало пряка политическа намеса на ПП в Енергийното министерство

Ако България можеше да получава директно газ от "Газпром", щеше да е на по-ниска цена. 40 долара на мегаватчас е разликата със сегашната. Докато има газ по „Турски поток”, и за нас ще има. На ден 42 млн. кубически метра природен газ минават оттам, а може би и повече. Консумацията на България към момента е 5 млн. Големият проблем не е в количеството, а в цената на газа. Това коментира за "Твоят ден" Пламен Данаилов, бивш зам.-министър на енергетиката от "Има такъв народ".

По думите му пряката политическа намеса е довела нещата дотук. "От ПП поеха на ръчно управление част от Енергийното министерство, която отговаря за доставките на природен газ. Това е една от конфликтните теми, която доведе до напускане на коалицията от ИТН. Съветникът на премиера по външните въпроси ходи в Турция на преговори за доставка на природен газ, това е пряка намеса в дейността на "Булгаргаз", посочи той. И допълни, че доставките чрез посредник са оскъпили газа с 30-40 млн. евро. 

Данаилов: Полагаме максимални усилия, за да запазим конкурентоспособността на бизнеса

Според него предвидимост в цената на газа няма. "В момента получаваме руски газ, а чрез суапови сделки диверсифицираме втечнен газ. Изключително грешно е да зависиш от един доставчик. Очакването ми е преди зимния сезон интерконекторът с Гърция да бъде въведен в експлоатация. Това е един вид диверсификация. Когато заработи терминалът за втечнен газ "Александруполис", който се очаква да заработи през октомври 2023 г., ще има нов вид диверсификация", разкри Данаилов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.