Има рекорден случай на 29 бързи кредита

"Рекордът, който съм виждал, е 29 бързи кредита". Това каза в предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS финасовият експерт Иво Димитров по повод статистика на БНБ за ръст на лошите бързи кредити у нас. Той уточни, че в тази статистика се имат предвид кредити от небанкови финансови институции, от които бързите кредити са само една част. А за рекорда с 29-те кредита посочи, че става дума за "грандиозната" сума от 30 хиляди лева, което по думите му е един среден потребителски кредит.

"Бързите кредити е хубаво и бързо да се връщат", посъветва Димитров и предупреди: "Практиката доказва, че след третия влизате в дългова спирала". 

„На твоя страна”: Измамници събират такси от името на фирми за бързи кредити

Другият финансов експерт, който се включи в разговора, Тихомир Тошев, прогнозира за ръста на бързите кредити: "Аз очаквам, че наистина ще бъде тенденция, защото в период на такава висока инфлация и сериозен ръст на цените на горивата, енергията, храните, българите с най-ниски доходи са тези, които страдат най-много и те не могат да вържат семейния си бюджет от заплата до заплата. И те ще продължат да потребяват бързите кредити, а те са най-скъпите кредити на пазара”.

Той посочи сивият сектор като причина за тях, защото хората, които не получават по документи парите, които взимат за труда си, не могат да се ползват от банковите кредити. "Трябва държавата да продължи за това да изсветлеят фирмите, които работят в сивия сектор и не осигуряват служителите си на редовни зпалати и ги тласкат към бързите кредити", категоричен е експертът.

Осъдиха ефективно събирачи на дългове от фирма за бързи кредити

За да сме сигурни, че ще можем да обслужваме кредитите си, Иво Димитров припомни правилото, че всички разходи не трябва да надхвърлят 50% от общия ни семеен доход. "За съжаление когато говорим за бързи кредити, никой не спазва това правило", коментира той.

Тихомир Тошев беше още по-предпазлив - той предложи хората да изчисляват разходите си като 30% от своя доход, за да са сигурни, че няма да имат финансови проблеми.

Двамата финансови експерти коментираха и очакванията си за лихвите. 

Ще има ли повишение на лихвите от юли?

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.