Това каза Росен Христов

Днес в 18:00 часа изтече срокът, в който България трябваше да отговори дали иска 7-те танкера втечнен природен газ, които бяха договорени от кабинета "Петков". Служебното правителство поиска отсрочка, за да може да намери свободни позиции за разтоварване на горивото, но в четвъртък от американската компания отказаха.

"Успяхме да договорим слот за разтоварването на един танкер с втечнен газ в Турция. Приехме офертата на "Шиниър" за един танкер през октомври". Така министърът на енергетиката Росен Христов коментира изтеклата оферта за доставка на втечнен природен газ от Съединените щати.

Страната ни не е намерила слотове за ноември и декември, които да бъдат на цена, която да прави доставката икономически изгодна, допълни министърът. "Ще насочим усилията си към подписване на средносрочни договори, така че да осигурим системни доставки на тръбна газ", увери Росен Христов. По думите му имаме оферти за доставка на газ и количествата не ни притесняват. Това, което било притеснително, било цената. 

ВРЪЗКАТА С ГЪРЦИЯ: Интерконекторът вече е свързан с газовата ни мрежа

А тя ще е между 300 и 400 лв за мегаватчас от договорения танкер, уточни Христов. Въпреки това месец октомври не е обезпечен. Танкерът ще обезпечи около 1/3 от нуждите на страната ни, азерският газ - още 1/3 и остава да осигурим последната една-трета за октомври. Това подчерта ресорният министър. 

Останалите два танкера, които кабинетът на Кирил Петков беше уговорил, няма да могат да бъдат доставени, тъй като няма свободни слотове за разтоварване, каза още енергийният министър. По думите му другата седмица се очаква да започнат преговори с Азербайджан за увеличаване на количествата и договорка по цените. 

„Булгаргаз” другата седмица ще преценява какви сделки за доставки да сключи. От газовото дружество обясниха в четвъртък, че офертите са добри.

.Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.