Министърът на енергетиката Росен Христов ще инспектира обекта

Интерконекторът с Гърция трябва да заработи на 1 октомври. Това стана ясно след инспекция на енергийния министър Росен Христов в газоразпределителната станция край Хасково. От днес новото съоръжение вече е свързано и с мрежата на България. В същото време от американската компания за втечнен газ „Шиниър” не са ни дали отсрочка да решим, какво количество искаме да закупим. Това означава, че отговорът на България трябва да бъде даден най-късно в петък. Първи коментари от властта и за промяната на ръководството на „Булгаргаз”.

Енергийният министър: Отказаха ни удължаване на офертата за танкерите с втечнен газ от САЩ

Газопроводът на практика вече е свързан изцяло както с гръцката, така и с българската газопреносна система. На среща с министъра на енергетиката от компанията собственик са представили и графика за цялостното завършване на газопровода, който до края на деня ще бъде официално внесен в МРРБ и изпълнението му ще се следи стриктно. В средата на септември всичко трябва да е приключило и да бъдат издадени Акт 15 и 16. 

След като през юни беше напълнен с газ за тестове, вече е приключен и един от най-важните етапи преди по газопровода реално да потече синьото гориво. През последните два дни са завършени връзките с газопреносните системи на България и Гърция. „Вече сме свързани с трансадриатическия газопровод на Комотини. Това означава, че може да се пренася газ от Комотини през IGB до Стара Загора в българската газопреносна система”, обяви Теодора Георгиева, която е изпълнителен директор ICGB България.

Пореден протест срещу евентуалното възстановяване на доставките от „Газпром“

Това обаче ще се случи след цялостното приключване на всички дейности по интерконектора. Сред тях - системата за управление и съгласуването с различните институции. „Системата за управление, така наречената Скада, това е де факто електронното управление на газопровода. Всички кранове, всички системи се управляват компютърно и това е системата, която ги управлява”, обясни Росен Христов.

До края на този месец се очаква да приключи одитът на газопровода от гръцка страна. „И в Гърция работим много усилено, за да получим всички сертификати и документи за работата на интерконектора. Следващата седмица ще имаме одит от институциите, за да получим окончателния лиценз”, каза изпълнителният директор на ICGB от гръцка страна Георгиос Сатлас.

Страната ни ще съдейства напълно за получаването на необходимите документи от българска страна, увери енергийният министър. „Най-малкото закъснение може да доведе до забавяне след 1 октомври, което не е допустимо и би нанесло значителни финансови щети”, подчерта Христов.

Ако графикът бъде спазен, се очаква всички процедури да приключат до средата на септември.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.