Стихията пламна през уикенда

Експертизи ще доказват кой и как е причинил пожара между врачанските села Чирен и Мраморен. Полицията подозира двама души от селото, които работили с електрожен и ъглошлайф. От фирмата им обаче твърдят, че не са извършвани пожароопасни дейности. Екип на NOVA беше допуснат до мястото и се срещна с най-пострадалите от пожара.

В очакване на поредния оглед Николай Георгиев и брат му Ангел днес тъжно пресмятаха това, което са загубили в огъня.

„Щетата е доста голяма, защото това е с много труд и много време”, казва Николай.

„20 години сме го градили това”, добавя Ангел.

По официални данни на разследването става дума за 500 кошера, 6 платформи, 3 тона мед и 1 камион. Затова братята настояват да стане известен конкретен факт.

„Откъде е тръгнал пожарът. Това трябва да стане ясно в най-кратки срокове, за да можем да възстановим пчелина”, казва Ангел.

От полицията съобщиха, че двама души са причинили бедата, докато заварявали и рязали метал в двора на птицевъдната фирма. Единият от тях дори беше задържан, но по-късно освободен. Повдигнати обвинения няма. Същевременно от фирмата са категорични, че работниците им нямат вина и ни показаха мястото на ВиК аварията, която твърдят, че са отстранявали. Това е станало ден по-рано. Не личат следи от заварка, нито от рязане.

„В деня на пожара тук въобще не е заварявано, не е рязано”, заяви управителят Стоян Чавдаров.

Ходът на производството до момента е достатъчно обезпечен с доказателствени материали, категорични са от прокуратурата във Враца, а според пострадалите най-важно е да се докаже истината.

„Това е човешка ръка. Така от само себе си такъв голям пожар не може да стане”, смята Николай.

Разследването ще продължи с още експертизи. Досъдебното производство е по член от Наказателния кодекс, който предвижда от 1 до 8 години лишаване от свобода.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.