Не оставихме България нито един ден без газ, заяви бившият депутат от ПП

Ние сме "за" газова диверсификация, независимо откъде ще е горивото. Може да се разговаря с "Газпром", но не като единствен доставчик. Това заяви за "Денят на живо" Йордан Терзийски от "Продължаваме Промяната".

"Научихме се да слушаме хората, създадохме условия да има критичност към политиците, изисквания, които властимащите ще трябва да покриват. Хората винаги има какво да ни посъветват. Завишихме очакванията на хората и те искат нещата да се случват бързо", каза той.

Йордан Терзийски: При ГЕРБ са направени обществени поръчки за 710 млн., а възлаганията са за 3,3 млрд. лева

По думите му цикълът на промяна е започнал, а макар и бавно, нещата вървят в темпо. "Ако 44-тото НС беше апотеозът на управлението на ГЕРБ, в 45-тото протестът влезе в парламента, но за съжаление не можа да роди нищо повече. В 46-тото НС обществото заяви, че не иска да бъде управлявано от ГЕРБ. В 47-мото вече народът делегира на ПП да направи коалиция "антикорупция". Разкриха се картите и двата модела на управление - на промяната или статуквото", смята Терзийски.

Според него интерконекторът в основната си част е завършен, а от 1 октомври по него ще има газ на значително по ниска цена. "Успяхме да реагираме адекватно на предизвикателствата. Не оставихме България нито един ден без газ. Осигурихме доставките и оставихме на служебното правителство обвързваща оферта за танкерите втечнен газ. След като отказаха нея, възниква въпросът има ли по-добра оферта. Защо не се потърсиха слотове за втечнен газ от първия ден? Има варианти това да се случи през Гърция или Турция. България може да получи неустойки по неизпълнения договор с "Газпром", наши плащания бяха връщани", заяви той.

Целия разговор вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.