От днес работа на терен са започнали и екипите, командировани от столицата по Черноморието

Изнесени екипи на “Спешна помощ” вече дежурят на четири ключови точки в столицата. Местата са избрани така, че до всяка една болница в  София да се стига за не повече от 10 минути.  Допълнителни екипи има и пред Окръжна болница в София, която в последните седмици отчита голям наплив на пострадали в катастрофи.

Неслучайно единият пункт, на който дават дежурства спешните медици е пред окръжната болница. Тя е една от малкото, намиращи се в източната част на града и е в непосредствена близост до АМ "Тракия". Така лечебното заведение е сред най-често приемащите пострадали от катастрофи. Само за първите 6 месеца на тази година тук са откарани близо 300 ранени при пътни произшествия.

Първите командировани на морето спешни медици започват работа

От "Света Анна" отчитат 614 пациенти, преминали през Спешното отделение след катастрофи през миналата година. След поредна серия инциденти в началото на тази седмица, сред които беше и сблъсъкът на цистерна с джип, медиците излязоха с призив шофьорите да бъдат по-внимателни на пътя.

Независимо дали става дума за сигнал за катастрофа или не - линейки със спешни медици вече дежурят и в общинската “Пета градска болница”, както и в кварталите Люлин и Овча Купел. 

“Изчисленията ги правихме да сме на 10 минути, от която и да е болница. Ние преследваме "златния час" - трябва колкото се може по-бързо да стигнем до адреса, респективно да се стабилизира състоянието на болния и да бъде хоспитализиран в най-близката болница”, каза д-р Георги Гелев, директор на ЦСМП- София.

В КРАЯ НА СЕЗОНА: Откриват пунктове за Спешна помощ по морето

От днес работа на терен са започнали и екипите, командировани от столицата по Черноморието - за да помагат на колегите си в остатъка от туристическия сезон. Тези екипи обаче не са за сметка на броя дежурни в София. 

Планът на здравните власти е от следващата година командировките на спешни медици по морето да започват още в началото на сезона.  Дотогава страната ни трябва да разполага и с първи медицински хеликоптер. Липсата на площадки за кацане в повечето болници няма да е проблем, заяви здравният министър. Вече са осигурени и екипи за първия хеликоптер. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.