За това сигнализират от Българския фармацевтичен съюз

Расте недостигът на лекарства у нас. Някои от тях са за тежки диагнози и са без заместител. За това сигнализират от Българския фармацевтичен съюз. От там посочват, че се превръща в порочна практика доставчици да крият количествата си от аптеките и дори да ги изнудват.

Фармацевти са категорични, че проблемът с липсващите лекарства в аптечната мрежа никога не е бил толкова сериозен, колкото е в момента. И така на все повече българи им се налага да пътуват в чужбина, за да се снабдят с необходимия им медикамент.

Според БЛС една от причините е че има достатъчно количества лекарства в складовете, но те или се изнасят навън, или стигат само до определен брой аптеки у нас, които се ползват с привилегии. Липсвали обаче механизми за контрол на тези практики.

Георги е един от пациентите, на които наскоро им се е налагало да обикалят дълго в търсене на определено лекарство. В неговия случай - за проблеми с простата. В аптеките той чува един и същ отговор - продуктът не е наличен в складовете.

Защо лекарства не достигат до пациенти?

Според Фармацевтичния съюз обаче причината се крие не в недостига в складовете, а в двойния стандарт към аптеките и т.нар. „отказ” за доставка - когато аптека поръчва количества, но не ги получава. 

„Другият вариант е това лекарство въобще да не може да бъде видяно дали го има в склада. Има такива лекарства, които през софтуерите са видими само за някои аптеки”, обясни  Димитър Маринов, гл. секретар на Българския фармацевтичен съюз.

Все повече ставали и сигналите за рекет към аптеките.  Контролът е на Агенцията по лекарствата. От там ни отговориха, че се извършват извънредни проверки във връзка със зачестили сигнали от граждани и организации за недостиг на лекарства.  Резултатите от инспекциите в последния месец показвали, че има достатъчни количества. А снабдяването се затруднявало заради повишеното потребление.    

От Асоциацията на собствениците на аптеки признават, че има практика дадени продукти да отиват само в избрани обекти, но не от това се пораждал дефицитът на лекарства.  А причината била в повишения реекспорт на лекарства.

 „Те се изнасят тотално от България и има множество случаи, в които дистрибуторът дори на собствените си аптеки не ги дава просто защото печели повече, когато ги изнася”, каза  Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки.

Собственици на аптеки настояват за по-строг контрол на здравните власти при износа на медикаменти. Забранителният списък се изготвя от Агенцията по лекарствата. Към момента със забрана за износ са 61 продукта. Според фармацевти обаче списъкът трябва да е от поне 100 медикамента, които трайно липсват у нас, заради реекспорт.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.