12 души са евакуирани с лодки, сред тях е и родилка

Кадри, направени от въздуха от хеликоптер „Кугар“ на ВВС по време на спасителните дейности днес, показват какво е състоянието в засегнатия от потопа регион в Карловско.

Бедствие под Балкана след порои в Карлово, Сопот и Калофер! Преляха реки, има скъсани диги, цели села бяха откъснати от света. 

Поройни дъждове предизвикаха наводнения в целия регион на Карлово. В пет села там е обявено частично бедствено положение. Подбалканският път беше залят в района на село Розино. 

Спряно е движението на влаковете за Бургас в района на Карлово. Заради валежи спря работата на ВМЗ- Сопот. Преляха реките Тополница и Бяла река в Копривщица.

За днес е обявен оранжев код за опасно време в пет области, а валежите продължават. 

24 часа след началото на пороя в Карловско всичко е потънало в кал. Наводнение са няколко къщи, има и срутени мостове и огради. За щастие няма пострадали хора и жертви.  Бедстващите обаче остават. Общо 12 души са евакуирани с лодки, сред които и родилка, 6 с въжета и други 12 - с хеликоптер. На място са и военнослужещи с тежка военна техника. 

Порои наводниха Подбалкана, има преляла река и села под вода (ВИДЕО+СНИМКИ)

Дъждът започва в полунощ. Големият порой, продължил 2 часа, обаче е в 9 сутринта, разказват местните. След него село Богдан се оказва откъснато от света. В него беззащитни останаха да бедстват и немалко хора.

Непреодолима пропаст се отвори след като река Стряма излезе от коритото си. На две места дигите на реката са повредени, така тя завлича автомобили, дървета, мостове и влиза в домовете на хората.

 

 

Помощ дойде по въздух, земя и вода. На място пристигнаха 100 военнослужещи, един хеликоптер “Кугър”, както и екипи на пожарната и аварийно спасяване, алпийски екипи и водолази. 

А с хеликоптер занесоха храна и инсулин на останалите в блокираните места.

При необходимост евакуираните се настаняват в болници в Карлово. А паралелно със спасителната акция течеше и оглед на района - от националното следствие.


"Спасени са много хора. Предстоят действия по овладяване на реката. Тези, които са били застрашени са евакуирани. Продължават действията по оказване на помощ и на другите хора, откъснати от пътищата”, каза министър Иван Демерджиев.

"По случая, касаещ наводненията в няколко села в Карловско е образувано досъдебно производство. То касае причиняване на наводнение по непредпазливост. Ако се установи виновен, наказанието е затвор до 5 години", каза Галина Андреева, зам.-окръжен прокурор на Пловдив. 

Тепърва ще се търси начин село Богдан отново да има връзка със света.

Свлачище ограничи движението по пътя Троян-Кърнаре

Наводнения имаше и в Копривщица. Двете реки, които минават през града, преляха рано в петък сутринта заради поройните дъждове. Пострадали няма, но материалните щети са налице. Сутринта буйните води на Бяла река събориха част от подпорната стена при Кантарджиевата къща. Друг имот пък е наводнен. В него живеят брат и сестра, на които от общината вече обещаха помощ. 

При Кантарджиевата къща положението е най-сериозно. Част от стената, която държи Бяла река в коритото й, е паднала под напора на буйните води.

В Копривщица преля и по-голямата от двете реки - Тополница.

Предстои общината да извърши опис на щетите.

Повече гледайте във видеоматериалите.

 

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.