Председателят на Българската асоциация на заведенията коментира мерките за бизнеса

Преди началото на COVID кризата служителите в ресторантьорството и хотелиерството масово отказвали да плащат високи осигуровки. Ако даден работодател поставял това като условие, офертата му била отказвана. Това заяви в ефира на „Събуди се” председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Той подчерта, че противно на очакванията, това лято е било по-слабо от миналогодишното за туристическия бранш. За сметка на това разходите на хората в този бизнес са скочили с 2,5 – 3 пъти.

ПРАКТИКАТА „ЗАПЛАТА В ПЛИК”: Държавата губи 300 млн. лв. годишно

„В момента просто оцеляваме, няма печалби, инвестициите в каквото и да било са спрели. След COVID банките не искат и да чуят за туризъм, тъй като се води несигурен сектор”, каза още Алибегов.

Той подчерта, че евентуално увеличаване на данъците в настоящия момент е невъзможно и би било „самоубийствено за икономиката”.

„Няма никакви мерки в подкрепа на бизнеса, потреблението е с над 40% по-ниско, а разходите - повече от два пъти по-високи. Като цяло бизнесът не е конструиран да живее от компенсации от държавата, а от печалби”, заключи Алибегов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.