Има паднали дървета и отнесени покриви

Щети по жилищни и стопански сгради и в Девин. Покривите на част от тях в два квартала на града бяха отнесени. Описването на щетите започна тази сутрин.  

Пострадали хора няма, но стихията  нанася щети на почти всяка пета къща в девинския квартал „Настан”. Ураганният вятър вдигнал частично покриви, изпочупил е стъкла, разместил е и керемиди. През целия ден хората се опитваха да поправят пораженията по къщите сами, защото ги е страх да не завали отново. Бурята  събори и множество дървета. Възстановява се поетапно и електрозахранването. 

Половината покрив от къщата на Гълъб Милев е на парчета.

„Ще ми трябват поне 10 хиляди лв. Оставя ли го така през зимата, ще се съсипе цялата къща”, споделя мъжът.

БЕДСТВИЕТО: Четирима пострадали при потопа, който отнесе Бургаско (ВИДЕО)Вечерта Валентина Димитрова чува силен шум. Оказва се, че силата на вятъра бута стена на тавана.

„Не знам дали ще имаме средства, но ще се опитаме да поправим щетите”, обясни жената.

Заради липсата на средства за майстор, съпругът й Данаил се заема с подреждането на керемидите.

От общината ще търсят начин да помогнат за възстановяване на пострадалите къщи и общински сгради.

„За съжаление механизмът, с който може да бъдат подпомогнати тези семейства, е еднократна помощ от държавата в размер на около 300 лв. Предполагам ,че и този път и Общинският съвет също ще влезе в положение”, коментира кметът на града Здравко Иванов.

Вятърът не подмина и село Грохотно, където освен на къщите нанесъл щети и на училището. За да могат да влязат утре в класните стаи, ученици и учители запретнаха ръкави.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.