Няма как да не се тегли нов дълг, през 2023 г. имаме падеж на стари дългове за над 3 млрд. лева, казва той

Повишаването на основните лихвени проценти ще се отрази на домакинствата с покачване на сумите по кредитите, но и на бизнеса. Инфлацията изпреварва около 6 пъти нарастването на доходите. Това коментира икономистът Михаил Кръстев за "Твоят ден".

Според него около 25% от ефекта на свалянето на ДДС на хляба е върху цената за крайния потребител. "При връщане на с 20% ДДС няма автоматично цената на хляба да поскъпне с толкова. Трябва да се ограничат публичните харчове на калпак. Ако нямаше изключение в европейските механизми заради ковид пандемията, щяхме да сме в процедура на свръхдефицит", подчерта той. 

Средно 4% спад в цената на горивата у нас, само метанът расте

По думите му амаляването на ДДС е помощ не толкова към крайния потребител, а към производителите, за които суровините не достигат, а транспортните връзки са затруднени. "Инфлацията у нас е 18%, което е значително над 9-те в Еврозоната. Няма как да не се тегли нов дълг, през 2023 г. имаме падеж на стари дългове за над 3 млрд. лева. Няма мерки, които да окажат влияние на инфлацията", заяви Кръстев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.