САЩ трябва да се върнат към рационалната политика спрямо Китай

Началото на „нова студена война” между Пекин и Вашингтон ще бъде катастрофа не само за двете държави, но и за целия свят. Това заяви китайският външен министър Уан Йи по време на срещата си в Ню Йорк с бившия американски държавен секретар Хенри Кисинджър, предаде БГНЕС.

Според него, заради погрешно възприятие САЩ разглеждат Китай като основен конкурент и предизвикателство в дългосрочна перспектива. Няколко човека представят успешния обмен между двете страни като неуспех, което е проява на неуважение както към историята, така и към самите себе си.

Си Дзинпин: Пекин е готов да работи заедно с Русия, като „велики сили“

„САЩ трябва да се върнат към рационалната и прагматична политика в отношенията си с Китай, да се върнат в правилното русло на трите съвместни китайско-американски комюникета, да защитават политическата база на китайско-американските отношения”, заключи министърът.

Според Уан Йи действията на САЩ по отношение на Тайван са нанесли сериозна вреда на политическите отношения между Пекин и Вашингтон.

„Посещението на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван, обсъждането от американския сенат на законопроект относно политиката спрямо Тайван, както и съответните изявления за оказване на военна помощ, са сериозно предизвикателство към трите съвместни комюникета межку Китай и САЩ, което нанася сериозен ущърб на политическата основа на китайско-американските отношения”, каза той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС