Мярката влиза в сила от днес

Заради мигрантския натиск обявиха бедствено положение в части от областите Бургас, Хасково и Ямбол. Мярката се отнася за пограничните с Турция райони.  Причината е лошото състояние на горските пътища, по които преминават автомобилите на „Гранична полиция” и на военните за контрол на границата. Това съобщи при проверка на място служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Видяхте по какви пътища се придвижихме до тук. „Гранична полиция” ежедневно изпълнява функциите си по тези пътища. Техниката се чупи. Това са огромни ремонти, средства”, каза министърът.

За да бъдат обезпечени условия за придвижване на военна и полицейска техника на терен, имало нужда от спешни ремонти на пътища. Вариантът за спешни ремонти обаче минавал през частично бедствено положение. То влезе в сила днес и ще остане до 12.00 ч. на 29 септември.

„За да може да се изгради липсващата или съпътстваща  пътна инфраструктура, така, че компетентните органи максимално бързо да достигат до нарушителите”, каза проф. Мария Нейкова, обл. управител Бургас.

„За да стане това бързо, ние се нуждаем от правна рамка и това е причината да стигнем до това решение.То не е взето сега. Такъв проект  имаше подготвен при предишния служебен кабинет. Оказа се, че не е реализиран и ние сме длъжни да го реализираме в момента”, поясни Демерджиев.

Без обявяването на Бедствено положение ремонтите на пътищата могат да започнат най-рано в средата на зимата. Миграционният натиск към момента бил овладян.

 „Последните дни, както забелязваме няма такъв натиск. Това се получава не само благодарение засиленото присъствие на българската армия. Естествено и „Гранична полиция” е там. Тук е мястото да отбележим и усиленото присъствие на турската жандармерия, която оказва помощ”, каза министърът на отбраната Димитър Стоянов.

24 задържани при масирани полицейски акции в цялата страна (ОБЗОР)

Въпреки наименованието бедствено положение, реална опасност за хората в общините по границата с Турция няма.

„Няма опасност за живота и здравето на населението, нито за икономиката на пограничните райони. Просто те трябва да знаят, да ограничат движението на моторни превозни средства на територията на тези горски пътища, които се използват за охраната на държавната граница”, каза Минко Ангелов, областен управител на Хасково.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.