Според бившия заместник-министър на отбраната конфликтът в Украйна ще навлезе в опасна фаза

НАТО и респективно – България, не желаят да влизат във военни конфликти. Война, в която и ние да бъдем замесени, в момента може да се провокира само от Русия, ако тя нападне някоя от страните в Алианса. Това заяви в ефира на предаването „Денят на живо с Наделина Анева” бившият заместник-министър на отбраната ген. Атанас Запрянов.

Според него следва ескалация на конфликта в Украйна и навлизането му в „много опасна фаза”.

„Конвенционалната война на Русия и Украйна много държави наблюдават като нещо, което е встрани от тях. Когато обаче се заговори за ядрено оръжие, тогава започват да осъзнават, че това ще засегне всички. При тази заплаха светът не бива да остава равнодушен. Трябва да се противопостави по най-категоричния начин”, заяви генералът.

Ангел Найденов: За България има рискове, но не и непосредствена военна заплаха

Той коментира и обявената преди дни от Путин мобилизация в страната му. Според Запрянов, за да се сформират бойни единици от резервисти, е нужен повече от месец. А ескалацията на конфликта ще настъпи, именно когато тези стратегически резерви се изпратят на бойното поле.

По отношение на референдумите за присъединяване към Русия, провеждащи се в Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка области, бившият заместник-министър е категоричен, че няма как да бъдат легитимни.

„Никой няма да признае такъв референдум. И това е правилното решение, защото то доказва спазването на международното право. Но Москва има причини да бърза – заради преминалата инициатива в ръцете на военните сили на Украйна”, заяви ген. Запрянов.

Зеленски: Русия се готви да мобилизира до един милион души

В ефира на NOVA NEWS той подчерта още, че в настоящата ситуация нашата страна трябва да има ясна позиция.

„Трябва да се даде шанс на мира, да не се провеждат такива деструктивни референдуми и да е ясно, че ако не се седне на масата да се търси решение, ще има сериозни последствия за всички страни”, заключи ген. Запрянов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не пропускайте „Денят на живо” всеки делничен ден след новините в 17.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.