Такова споделят трима от 10 конституционни съдии

Трима от общо 10 конституционни съдии са с особено мнение дали мандатът на настоящия Висш съдебен съвет може да се продължи автоматично и след 3 октомври, когато официално изтича мандатът на кадровиците.

Според проф. Янаки Стоилов, проф. Атанас Семов и Красимир Влахов не може да се приложи решението, касаещо Инспектората на Висшия съдебен съвет, взето по-рано днес, в което се казва, че няма основание този колективен орган да се разпусне преди избора на нов.

Според върховните магистрати фактът, че парламентът не е изпълнил задължението си да избере нов главен съдебен инспектор и членове на Инспектората, не означава, че правомощията му са ограничени.

КС решава дали ВСС може да продължи да работи и след края на мандата си

Не така стоят обаче нещата с Висшия съдебен съвет. Според информация на NOVA има особено мнение сред самите съдии. То гласи, че решението за Инспектората не може автоматично да се прехвърли върху други колективни съдебни органи. Причината е, че уредбата на самия ВСС в Конституцията и в Закона за съдебната власт, са различни. Има разминаване и в мандатите на кадровиците и инспекторите. Не на последно място предметът на действие на двете структури е различен.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.