Вижте коментарa на основните политически партии

В България повечето от основните политически сили остро осъдиха резултатите от провелите се референдуми в четири окупирани региона на Украйна, които проведе Русия.

От ГЕРБ - СДС коментираха какви ще са техните действия, ако бъдат част от управлението в България.

„Ако ГЕРБ участва в управлението, няма да се съгласим да бъдат признати. Те са невалидни, незаконни и това е фарс. Ако ние сме в управлението, всеки който не иска да убива и да бъде убиван - ще има убежище в България”, подчерта лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Продължаваме промяната” също имат категорична позиция.”Ние не признаваме референдумите, които се провеждат под дулото на автомати. Цялата тази военна инвазия трябва да бъде прекратена. Москва трябва да се върне на масата на преговорите”, заяви Венко Сабрутев.

Луганска и Херсонска област поискаха официално присъединяване към Русия

Според „Възраждане” обаче  резултатите са закономерни. „Ако спазваме досегашните си действия в други подобни прецеденти, които не са един и два - трябва да признаем тези референдуми”, посочи лидерът на партията Костадин Костадинов.

Според „Демократична България”, „Има такъв народ” и „Български възход”, България трябва да има единна позиция - да не ги признава.

„ДБ остро осъжда така наречените референдуми, организирани в окупирани части на Украйна. И разбира се България трябва да ги осъди заедно с партньори от НАТО и ЕС”, заяви Стефан Тафров от ДБ.

САЩ призоваха своите граждани незабавно да напуснат Русия

„Не можеш да лъжеш целия свят, че постъпваш демократично, когато си заставил общество с автомати. За съжаление в Украйна в момента се прави референдум с едно зависимо общество, което е предрешило крайния резултат и може да се използва по опасен начин”, подчерта Станислав Балабанов от ИТН.

“Позицията на България трябва да бъде твърдо против признаването им. Свободна воля не може да има при положение, че над главите на хората висят оръжие и оръдия”, категоричен е Георги Самандов от "Български възход".

БСП и ДПС не коментираха темата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.