Посланието, което изпращат, не е позитивно, заяви Николай Милков

Мачът Северна Македония - България и присъдата на Ламбе Алабаковски за подпалването на българския център в Битоля разкриват структурен проблем с правата на българите в РСМ. Това смята министърът на външните работи Николай Милков. 

"Присъдата на Алабаковски е възможно най-леката”, заяви Милков, цитиран от БГНЕС. Той добави, че, според закона в Северна Македония, за това деяние се полагат между 6 месеца и 5 години. "Би следвало да се очаква сравнително по-сериозна присъда, но това е решение на независимия съд на РСМ", добави министърът.

Условна присъда за македонския певец, подпалил българския културен център в Битоля

"Както едното, така и другото деяние, извършени през седмицата, представляват проява на омраза. Те изпращат послание и към хората в РСМ, и към нас и то не е позитивно”, подчерта Милков.

Той каза, че трябва да се обърне внимание, че с езика, използван на мача, си служат политици.

"Това е картина на опити за ерозиране на постигнатите договорености досега и се внушава на гражданите в РСМ къде се намира страната по отношение преговорния процес на РСМ с ЕС. Опитите на свободни интерпретации на френското предложение и създадената атмосфера в РСМ не благоприятстват процеса. Има дълъг път да се извърви”, подчерта той.

ФУТБОЛНА „ВОЙНА”: Освиркване на химна и обиди към българите на мача РСМ - България (ОБЗОР)

На въпрос на агенцията дали резултатът е 3 на 1 в полза на РСМ, както коментира външният министър Буяр Османи, Милков отговори, че не би искал да влиза в лексиката на футболните агитки. ”Не смятам, че това е футболен мач. Не намирам за много уместна тази реакция”, подчерта той и добави, че все пак си дава сметка и се стреми да гледам позитивно, че това са декларации, предназначени за вътрешна употреба. “Те не променят по никакъв начин това, което представлява задължението на РСМ, както по отношение на нашия двустранен договор, така и по изпълнението на Френското предложение”, категоричен е той. “Нещата от гледна точна на правото и външната политика са ясни, общуването във вътрешен план с неговите избиратели е негова работа”, завърши министърът.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.