Замъкът е сред популярните британски туристически забележителности

Дворецът "Уиндзор" отново отваря врати за посетители, предаде АФП. Стотици хора чакаха в четвъртък за първото публично отваряне след смъртта на Елизабет Втора. 

ЖИВОТЪТ НА КРАЛИЦА ЕЛИЗАБЕТ II В СНИМКИ

Дворецът "Уиндзор" беше затворен за посетители подобно на всички кралски резиденции след смъртта на кралицата. Уиндзор е на около 40 км западно от Лондон. Там кралица Елизабет прекарваше по-голяма част от времето преди пандемията от коронавирус. Дворецът е сред британските туристически забележителности.

Посетителите ще могат да видят надгробния паметник на крал Джордж Шести, баща на Елизабет Втора, починал през 1952 г. Паметникът е в готическия параклис на двореца. 

Перли, паяк върху ковчега и счупена палка: Любопитните факти за погребението на Елизабет II

Кралица Елизабет Втора, която почина на 96 години след 70 г. на британския престол, беше погребана до своя съпруг принц Филип, до родителите си и сестра си на 19 септември. Церемонията по кралското погребение беше в Уестминстърското абатство в Лондон. 

Преди пандемията от COVID-19 дворецът "Уиндзор" привличаше около 1,5 млн. посетители всяка година. 

В Лондон галерията на кралицата в Бъкингамския дворец отвори врати на 22 септември. Частта от двореца, която обикновено е достъпна за посетители от юли до октомври обаче остава затворена, съобщава кралският тръст. Това е институцията, която ръководи кралските резиденции. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА