Експертът коментира разследването на Комисията за защита на конкуренцията срещу „Лукойл”

„Това е поредното разследване на Комисията за защита на конкуренцията срещу „Лукойл” и другите големи компании в сектор „Горива”. През последните 10 години вероятно има около десетина такива разследвания. Изводът на комисията винаги е, че „Лукойл” злоупотребява с монополното си влияние на пазара, тъй като контролира 2/3 от пазара на едро и ¼ от пазара на дребно”. Това коментира Мартин Владимиров, енергиен експерт, в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Той смята, че коментарът на комисията е адекватен на това, което виждаме на пазара. „Лукойл” поддържа около 10% под средните цени на ЕС, с което реално успява да противодейства на конкуренцията  на потенциален внос на горива от съседните държави. А останалите големи играчи на пазара на дребно следват ценовата политика на лидера „Лукойл”.

„Комисията за защита на конкуренцията през годината се е проявявала по-скоро като зависим регулатор. Тя се активира, когато има политически интерес. Или комисията променя своето мнение след дадените разяснения и отговори от ответната страна, в случая „Лукойл”, или Върховният  административен съд отменя решенията на комисията. Засега не сме видели реални действия срещу  „Лукойл”, каза Владимиров.

Експертът разясни, че в последния един месец наблюдаваме понижение на цените на горивата по бензиностанциите, което е в синхрон с понижението на цените на суровия нефт на международните пазари. „Лукойл” доставя суров нефт на цени много по-ниски от пазарните на рафинерията в Бургас, а след това постига марж на печалба двадесетина процента отгоре.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.