Руският президент произнесе реч за анексирането на части от Украйна

Руският президент Владимир Путин произнесе реч на церемония в Кремъл за анексирането на четирите украински територии, които на референдуми гласуваха "за" присъединяване към Русия. Това са Херсонска и Запорожка област, както и Донецката и Луганската народни републики.

"На проведените референдуми хората казаха своята дума. Милиони поискаха регионите, в които живеят, да станат част от Русия. И сега те вече са наши граждани - завинаги. Това не подлежи на преговори", каза Путин пред пълната с официални лица зала. Той обаче вметна, че Москва все пак е готова на преговори с Украйна по принцип.

Държавният глава призова властите да уважат волята на хората от четирите региона. И обеща, че Москва ще направи всичко възможно, за да подобри живота на жителите на анексираните територии. Путин се закани, че ще защитава страната си с всички средства. 

ЗА ДУМИТЕ И ДЕЛАТА: Какво каза и какво всъщност направи Путин в Украйна

Путин отново обвини "алчния" Запад, че води хибридна война срещу Москва. "Те искат да бъдем тяхна колония. Не желаят да ни виждат като свободно общество, а като тълпа от роби. Те първи нарушиха правилата, касаещи границите на страните. Те настояват всички да приемат греховете им. Те нямат нужда от Русия! Ние имаме нужда от Русия", заяви държавният глава.

Той бе категоричен, че западните държави правят опити да заличат културата на Русия и да ѝ наложат своите технологии и валути.

Путин засегна отново и темата за ядрените оръжия, подчертавайки, че САЩ са тези, които създават прецедент относно използването им - при пускането на атомните бомби над Хирошима и Нагасаки.

В края на речта си той призова за минута мълчание в памет на „загиналите смели войници по време на специалната операция, които са герои на Русия".

След изказването на президента той и официалните представители на Херсонска и Запорожка област, на ДНР и ЛНР подписаха официалните документи, които утвърждават анексирането на териториите. Путин обаче седна на отделна маса от тази на четиримата лидери.

По-рано днес бе обявено, че Путин е подписал укази, с които признава независимостта на Херсонска и Запорожка област.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.