Накъде след университета: Стипендиантска програма на Huawei учи бъдещи лидери

Студентските години са едни от най-веселите и оставят незабравими спомени у всеки човек, но всичко това рязко приключва, когато се озовеш на прага на живота, с диплома в ръка. Може да си бил отличник на випуска, да си посещавал всички лекции и да си гордостта на преподавателите си, но сблъсъкът с реалните изисквания на работодателите първоначално е малко смущаващ.

Истината е, че практическият опит е едно от най-важните условия за успешен старт в професията, а парадоксът е, че докато си студент, няма много места, където да го натрупаш. Хем работодателите искат млади хора, хем искат и да са опитни – това е сложна комбинация от условия, на която малцина отговарят.

Какво може да направи един студент, който точно е прекрачил прага от университета в живота и не се чувства уверен в качествата си на лидер, нито с технологичната си подготовка?

Като начало, без стрес! Никой не се е родил научен и дори и Наполеон някога е бил просто един млад човек без никакви лидерски умения и не си е представял, че светът ще го помни два века след рождението му. Така че – горе главата и смело напред (но без прекалено самонадеяни действия).

След това - прицелете се в област, която ви привлича, и се ориентирайте към някой работодател. Повечето от тях организират специални workshop-и, в които учат присъстващите на специфични умения, дават препоръки и идеи за по-добро представяне. Дори нищо да не произлезе от кандидатстването, може поне да се възползвате от тази безплатна експертиза.

Работете, дори да е без пари или за малко пари. Стажовете са едно от най-добрите неща, които може да направите за себе си. Ще се сблъскате с реални казуси, в реална обстановка, ще се учите, ще виждате грешките си, както и тези на другите около вас (да, и другите правят грешки) и неусетно ще натрупате опит, за който само сте си мечтали. Стажовете са страхотна възможност, която не трябва да пропускате.

Снимка: Huawei 

Стипендиантските програми са следващото, към което трябва да се стремите, защото обикновено те въвеждат избраните кандидати в среда, в която иначе трудно биха попаднали, и то със заслужена позиция. Ако не сте запознати с възможностите за стипендиантски програми, ето една великолепна такава – програмата на на Huawei ICT Talents Training Seeds for the Future. В нея ви чака огромният шанс за силен старт в кариерата, запознанства с лидери и експерти, от които да попивате знания и умения.

Стипендиантската програма на Huawei започва на 1 октомври тази година и е отворена за подаване на документи до 11 ноември. Целта на ICT Talents Training Seeds for the Future е да подготви студентите за реалния бизнес свят, с всичките му особености и предизвикателства, както и да подобри познанията им от технологична гледна точка. Създаването и култивирането на лидерски умения също е едно от уменията, които програмата ще се опита да развие у откроилите се най-добри и мотивирани студенти в областта на информационните и комуникационни технологии.

Миналата година имаше огромен успех - 50 студенти от цяла България получиха стипендии в размер на 2 хиляди евро и преминаха през онлайн обучения, водени от експертите на Huawei. Тази  година компанията ще увеличи бройката на кандидатите на 80 кандидати, а най-добрите сред тях ще имат възможността да се включат и в глобалната програма Seeds For the Future, чието онлайн обучение ще се проведе в средата на ноември. 

Най-изявените студенти дори ще имат възможност се присъединят на официалната церемония по награждаването за цяла Европа, която ще бъде проведена в Гърция.

Ако всичко това ви звучи примамливо (каквото е), захващайте се да четете изискванията. Кандидатите трябва да са студенти на възраст до 30 години, да проявяват силен интерес към информационните и комуникационни технологии и да са готови да придобият нови знания и умения.

За да се включите в програмата, трябва да изпратите CV и мотивационно писмо на hrbulgaria@huawei.com и да изчакате да получите повече информация и подробни инструкции по имейл.

Сред изискванията тази година ще е и заснемане на видео с продължителност до 3 минути, в което да представите разсъжденията си по зададена тема, свързана с новите ИКТ технологии.

Срокът за кандидатстване и изпращане на всички необходими материали е до 11.11.2022, а след това ще бъдат селектирани 80 студенти, които ще се включат в кампанията. Стискаме ви палци и не изпускайте тази чудесна възможност, защото подобни шансове не се дават често – бъдете предприемчиви и умни. Успех!