Те не изключват възможността Путин да изпълни заканите си за използване на ядрено оръжие

Задълбочаване на конфликта между Русия и Украйна и сериозно повишаване на напрежението. Това очертават български военни експерти, след изявлението на руския президент. Те не изключват възможността Путин да изпълни заканите си за използване на ядрено оръжие, но смятат, че е много малко вероятно, тъй като самата Русия ще бъде много тежко засегната. По думите им новите стъпки от руска страна са с цел оправдание на военните действия в Украйна и вътрешната пропаганда.

В очакване на най-лошото. Така проф. Владимир Милчев, който се намира в област Запорожие посреща действията на руското правителство. Той смята да остане в Украйна, но очаква мобилизация в окупираните територии. 

След анексията на Путин: Украйна и Западът реагираха остро (ОБЗОР)

Военни експерти очакват ескалация на конфликта. Но според бившия външен министър Ивайло Калфин, изпълняване на заканата за използване на ядрено оръжие е малко вероятно. 

“Русия има близо 6 хиляди ядрени бойни глави и подобно използване на ядрено оръжие би предизвикало и ескалация навсякъде по света, но все си мисля, че Русия не би използвала ядрено оръжие. Първо, защото ако го използва ще навреди на нейните жители, няма как да бъде локализирано в Украйна.

“Ако Путин използва ядрено оръжие, моята преценка е ,че НАТО и САЩ ще отговорят с неядрени оръжия, обаче с огромно масирано количество”, смята Полк. Владимир Миленски.

Какво следва? Засилване на офанзивата на украинска територия,  прогнозират експертите.

“Русия ще започне да обвинява, че нейната територия е нападната, което не е така и това ще се случи в следващите дни. Украйна няма да спре своите действия, така че войната ще продължи с пълна сила”, смята още Калфин. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.