Руската управа на Херсон потвърди информацията

Украинските войски са пробили руските позиции по крайбрежието на река Днепър, североизточно от Херсон. За пробива край този стратегически град, контролиран от Русия, съобщиха от руската армия и служители на Москва в региона, според които украинските сили срещат силен отбранителен обстрел.

В понеделник назначеният от Русия управител на окупационната администрация в Херсон съобщи, че украинската армия е напреднала близо 30 км в областта.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че украинската армия вече е освободила много райони, но не даде повече подробности.

"Продължава настъплението на армията ни и всички наши защитници. В няколко района има нови освободени селища. В много участъци от фронта продължават ожесточени боеве. Но перспективата за тези военни действия е очевидна: все повече и повече окупатори се опитват да избягат, вражеската армия търпи все повече загуби и расте разбирането, че Русия е направила грешка, като е започнала войната срещу Украйна", каза Зеленски. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.