Близо 70 хиляди са децата на 12 години, които до края на тази календарна година трябва да получат доза

Хиляди деца у нас все още не са получили една от задължителните в имунизационния календар ваксини. Причината - липса на доставки. Става дума за препарата, който предпазва от дифтерия, тетанус и коклюш. Близо 70 хиляди са децата на 12 години у нас, които до края на тази календарна година трябва да получат доза от ваксината срещу дифтерия, тетанус и коклюш.

От началото на годината РЗИ-тата в страната са предоставили на личните лекари само около 30 хиляди дози, които от няколко месеца вече са изчерпани напълно, заявиха здравните власти. Така повече от половината деца засега остават без задължителната имунизация. Експерти обаче успокоиха, че забавянето в сроковете не прави имунитетът по-слаб към тези заболявания.

52-ма малки пациенти на д-р Спасов чакат вече пореден месец да получат задължителната ваксина.

„За да постъпят в училище 12-годишните се изисква попълнена здравна карта. Ние отразяваме, че едната ваксина липсва, но персоналът в училищата започва да звъни и да се притеснява как сме допуснали детето на училище като не е завършен имунизационният курс и се създават доста проблеми”, заяви д-р Мирослав Спасов.

Общопрактикуващ лекар: Липсва важна ваксина за децата

Лични лекари се надяват казусът да бъде решен до края на годината, тъй като в противен случай ваксинацията няма да е направена в съответствие със задължителния имунизационен календар. Влизането в сезона на грипните вируси, а след това и на празниците, можело допълнително да затрудни процеса.  „В момента, в който получа ваксините - надявам се да ми отпуснат цялото количество и започваме да звъним по телефоните. Родителите са в бойна готовност, така че до 31-ви декември трябва да приключим, стига децата да са здрави”, подчерта доктор Спасов.

NOVA попита и здравните власти - кога ваксината ще бъде отново налична при личните лекари.

„Поради забавяне от страна на фирмата доставчик не дойде поръчаната, както е по план, доставка на 30 хиляди ваксини. Бяхме уведомени още юли месец. Сега имаме уверението, че до две седмици ще я доставят, плюс през ноември още 40 хиляди дози”, заяви доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

МЗ започна да снабдява личните лекари с противогрипни ваксини

Доц. Кунчев твърди, че отлагането с няколко месеца на ваксинацията не прави децата по-податливи на дифтерия, тетанус или коклюш. „Става дума за допълнителна доза. За реваксинация. Тези деца си имат основния имунитет. За съжаление най-добре е всичко да е по календар, но при ваксините понякога се случва някои партиди да бъдат спирани, да се правят нови изследвания и това води до забавяния”, подчерта доцент Кунчев.  

Количествата от първата предстояща доставка ще са достатъчни за обхващане на всички подлежащи на ваксинация и все още неваксинирани деца, допълни още той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.