Вече е подаден доклад срещу него от председателя на СОС

Искат оставката на заместник-председателя на Столичния общински съвет Борислав Иванов. В сряда той направи неуспешен опит да свали украинското знаме от фасадата на сградата на Столичната община. Председателят на СОС Георги Георгиев обясни, че вече е подал доклад, с който иска оставката на Иванов като зам.-председател на Общинския съвет и като председател на Комисията по обществен ред и сигурност. 

„Неговото поведение е напълно недопустимо. Обясняваме си го с акциите на „Възраждане” по сваляне на украинското знаме и отчаяния опит да се търси медийно внимание - уви, успешен. Това са напълно неприемливи провокации, предвид ясната позиция на България като евроатлантическа страна”, подчерта той.

Предотвратиха опит за сваляне на украинското знаме от фасадата на Столична община

Иванов все още не е подал оставката си. „Ще му я вземем, ще бъде отстранен от поста, по мое настояване и по искане на групата на ГЕРБ-СДС, а не по негово желание. Предстои заседание на Общинския съвет след две седмици, когато това ще се случи”, обясни още председателят на СОС.

Според Георгиев, допреди да припознае „Възраждане” като своя политическа сила, Иванов не е създавал проблеми, каквито се случвали от няколко дни. „Включително е водил заседания, когато аз отсъствам. Не е имало такъв тип ексцесии”, подчерта той. И си обясни ситуацията с отказ, който Иванов получил, на свой доклад за отмяна на решението за поставяне на знамето.

Пред NOVA Иванов подчерта, че е успял да свали украинското знаме без никой да разбере. „Знамето ще го предам лично на Костадин Костадинов, стига да го приеме. Веднага сложиха второто знаме - сигурно имат още. Дойдох по-рано на работа и се възползвах от това. В общи линии с измама успях да се добера до него”, уточни той.

Направил го, защото Общинският съвет отхвърлил доклада му. „Тогава казах на сесията, че си запазвам правото да използвам и други методи, макар че те са неправилни и незаконни. Акт на хулиганска проява”, добави зам.-председателят на СОС, на когото искат оставката. 

Иванов беше категоричен, че е готов да подаде оставка. „Аз държа на честта и ще удовлетворя исканията на мнозинството в Общинския съвет да реши какво е справедливо като наказание за деянието ми”, обясни той.

От общината заявиха, че общинският съветник нито е нахлувал в сградата, нито е взимал знамето. Твърденията му, че го е свалил определиха като лъжа.

Зам.-председателят беше обвинен от Борис Бонев, че е влязал в сградата с оръжие. Той обаче обясни, че това е спортен пистолет, който е бил внесен в сградата, тъй като след края на работния му ден е трябвало да бъде замесен на ремонт.

От групата на „Демократична България“ заявиха, че ще изпратят сигнал до МВР и прокуратурата за извършените от него действия. "Призоваваме “Патриоти за София” да отсранят г-н Иванов от своята политическа група. А групата на ГЕРБ да преосмисли дали софиянци са им дали доверие да управляват столицата в коалиция с политици, които нямат елементарно уважение към правовия ред и които с цел евтино трупане на популярност са готови да рушат основите на цивилизованото общество и държава", казват още от ДБ.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.