Политиците няма да признаят, че искат замразяване на МРЗ

Нивата на цената на българския дълг поскъпват в последните няколко месеца. Дългът не е проблем, дефицитът е проблем. Толкова голям дефицит не сме имали, той е проблем заради COVID мерките.

Това заяви в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS журналистът Йордан Бързаков.

Според него в проекта на Бюджета за 2023 г. не се залагат никакви нови политики, а продължава политиките, заложени от кабинета на Кирил Петков.

БЮДЖЕТ 2023: Предвижда се замразяване на минималната работна заплата и ръст на пенсиите

„Не вярвам, в очевидно предизборна обстановка популизмът ще надделее. Дългът е огромен, най-големият проблем, който може да стане, е да се спре влизане в Еврозоната”, каза Бързаков.

Той припомни, че финансовият министър Росица Велкова от служебния кабинет на Гълъб Донев предлага замразяване на минималната работна заплата на 710 лв. Синдикатите искат 850 лв. минимум да бъде МРЗ, предвид инфлацията. 

„Това би било грешка – не смятам, че партиите имат смелостта да кажат на хората, че ще им замразят минималните заплати”, каза журналистът Бързаков. 

Финансовият министър: Трябва да ограничим разходите и да стабилизираме приходната част на бюджета

В отговор на коментара, че от ДБ искат да се коригира заложеният дефицит, а от ГЕРБ илюстрират с графики как дефицитът расте и може да изпаднем в дългова криза, той заяви, че ГЕРБ бъркат дефицит и дълг.

„Да, дефицитът се увеличава, но дори нов дълг да вземем, България няма да влезе в дългова криза”, допълни Йордан Бързаков.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook