Служебният кабинет обсъжда удължаването на Бюджет 2022

Служебният кабинет се събра на заседание, за да обсъди т. нар. удължителен закон за бюджета.

„Колегите от Министерство на финансите разработиха няколко сценария, включително варианти за цялостен проектобюджет за следващата година. Правителството се спря на т.нар удължителен закон за бюджета. Време е за вразумяване като става дума за бюджета на държавата”, категоричен беше в началото на заседанието министър-председателят Гълъб Донев.

„Имаме основателни опасения, че в солидно и силно фрагментиран парламент обсъждането на бюджета може да се превърне в предизборно наддаване. Цената ще е непосилна за нас като общество. Голямата ми надежда е, че бюджетната процедура няма да затъне в дълга парламентарна процедура”, каза още служебният премиер.

Дневният ред предвижда Министерският съвет да разгледа продължаването на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г.

Бизнесът и синдикатите не се разбраха за удължаването на настоящия държавен бюджет

По-рано през деня законопроектът беше обсъден на извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, където не получи подкрепата на всички социални партньори. Представителите на правителството увериха, че няма да има намаляване или прекъсване на социалните плащания. Подкрепа изразиха представителите на работодателите, а синдикатите възразиха срещу замразяването на доходите и срещу предвиденото запазване на минималната работна заплата в размер на 710 лева.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.