Политици и общественици гледаха лентата

В деня, в който Кристиан Таков щеше да навърши 57 години, се състоя премиерата на филм за живота му - "Моралът е доброто". Лентата с автор Веселин Диманов разказва за известния юрист и общественик на фона на историческите събития в България от последните десетилетия. За създаването на филма авторът дигитализира записи от детските години на Таков, провежда над 40 интервюта и преминава и през целия му личен писмен архив от над 8 хиляди страници.

Премиера на филма за живота на Кристиан Таков

Киносалонът се оказа тесен за всички, чакали да чуят още за и от Кристиан Таков. Пет години след смъртта на юриста и доцент по гражданско право в Софийския университет, документален филм за живота му беше показан в София.

Авторът се вдъхновява от Таков след интервю, което взима от него през 2016 година. Три години журналистът работи върху мечтата си да създаде филм за, както го нарича той, "съвременния будител от Прехода". Провежда повече от 40 интервюта и изучава целия му личен архив от над 8 хиляди страници.

Майката на Таков - оперната певеца Галина Йончева, предоставя на автора семейния архив, който документалистът дигитализира. „За мен е една вечер, която съчетава най-голямата мъка, защото е рождения ден на сина ми, и много голямата радост, че той остави такава диря. Виждате колко народ има тук. Тази диря той я начерта за младите хора - да ги води към истината, към справедливостта, към високия в морал, към етиката в отношенията на хората”, каза в деня на първата прожекция майката на Таков. „Аз не съм разбирала какво представлява той, каква мащабна фигура е. Аз едва като си отиде, разбрах”, допълва Йончева.

„В текстове, датиращи от '80-те за това как трябва да функционира държавата, той говори тогава за демокрация. Аз открих, че пред нас стои един човек, който систематично се е подготвял за това да достигне до хората и да отправя послания, които наистина имат смисъл за обществото”, каза Веселин Диманов.

Според медийния експерт Георги Лозанов Таков тепърва ще бъде разпознаван като място в историята на Прехода. Бившият председател на СЕМ нарече юриста „една от най-светлите фигури на българския преход”.

Бившият председател на Народното събрание Ива Митева също присъства на премиерата на филма. „Тъжно ми е, че се сещаме сега за него, когато вече го няма, а тогава, когато беше жив, не го чувахме. Защото в парламента много често чувах колеги да го цитират, но дали сме го разбрали”, коментира тя.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.