Задържан е за 72 часа

Софийската градска прокуратура привлече като обвиняем служителя на „Гранична полиция“, задържан с подкуп от 2000 лева. Постановено е да бъде задържан за срок до 72 часа. Той беше задържан в петък, малко след като напуснал работното си място, близо до бул. „Мария Луиза". Срещу Я.С. е повдигнато обвинение за приемане на подкуп. Предстои Софийската градска прокуратура да внесе искане в Софийски градски съд за вземане спрямо обвиняемия на мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Задържаха висш служител на „Гранична полиция” с подкуп

До края на месеца отделът, ръководен от висшия чиновник, ще бъде закрит, обяви пред NOVA директорът на „Гранична полиция” Росица Димитрова.

Парите, с които снощи е задържан началникът на „Технически сектор и въоръжение” в „Гранична полиция”, са били процент от сумата на обществена поръчка за GPS-и на граничните кучета. Това коментира вътрешният министър Иван Демерджиев. Той  уточни, че условията  за кандидатстване са били изготвени за конкретната фирма. 

„Това не става чрез огромното му влияние, а става чрез изкривяване на професионалните му действия, които не са професионални в полза на служителите, а са непрофесионални в полза на определени кандидати”, заяви вътрешният министър Иван Демерджиев. 

МВР ще проверява не само колко обществени поръчки е спечелило конкретното дружество, но и колко пъти задържаният е провеждал търгове. Не са изключени и още арести, допусна Демерджиев.

„Водени са разговори, нашата „Вътрешна сигурност” е засекла такива. Оттам - нататък е влязла в комуникация с хората, така че ние си работим активно и без сигнал”, заяви Демерджиев.
До края на този месец отделът ще бъде закрит, а служителите освободени или преместени, коментира пред NOVA директорът на „Гранична полиция" главен комисар Росица Димитрова.
„Ще има нова структурна промяна, която ще цели по-доброто стиковане, по-добрата организация на работата”, заяви Димитрова. 

Няма данни гранични полицаи да са замесени в канала за трафик на хора, през който са прекарвани чужденците, заловени снощи край София в луксозен джип след гонка с полицията.
„Управлявал го е естонски гражданин, което е абсурдно. Нямаме достатъчно тежки наказания и не можем тези хора, като ги хванем и приберем веднъж, да сме сигурни, че няма да се озоват някой ден отново на пътищата на България”, коментира Демерджиев.

В случая вероятно се касае за т. нар.VIP услуга за трафик, при която срещу по-висока цена мигрантите се прекарват през България за Сърбия в по-луксозни возила, смята вътрешният министър. Коментарът му дойде на фона на провеждащото се 28-мо състезание „Пътен полицай на годината”. 

„Мен като вътрешен министър ме е срам да гледам автомобилите, с които те изпълняват задълженията си. Тези автомобили са закупени през 2013 година, подчертавам”, каза Демерджиев. 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.