Елисавета Котова отчете бюрокрацията за достъп до инсулинови помпи и сензори

Има промяна в Наредбата за достъпа до получаване на сензорите за измерване на кръвната захар и инсулиновите помпи, които затрудняват лечението на пациентите. За това предупреди в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS Елисавета Котова – председател на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет и член на Управителния съвет на Националната пациентска организация.

"Може да се стигне до това родителите сами да закупуват сензори и помпи, за да продължат терапията. Цената е висока. Те вече се отпускат по Здравна каса, но бюрокрацията затруднява процеса", каза Котова. И обясни пътя, който се изминава, за да се получи необходимия сензор.

Контролът върху снабдяването с лекарства ще се обсъжда всеки месец

Забавянето на инсулина създаде много напрежение, но това не е единственият проблем, допълни тя.

Експертът апелира да се спре изкупуването от аптеките на лекарствата за диабет, които в последно време се ползват за отслабване. Изчерпването на медикамента не по предназначение лишава пациентите, които имат нужда от него, завърши Котова.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.