Искането е придружено от подписка с около 4000 подписа, събрани на хартия и по електронен път

Представители на сдружение „Зелен Младост“ внесоха в президентската институция молбата за помилване на бившата кметица на район „Младост“ Десислава Иванчева и нейната ексзаместничка Биляна Петрова, получили ефективни присъди за корупция. 

Искането за помилване е придружено от подписка с около 4000 подписа, събрани на хартия и по електронен път, съобщиха от сдружението при внасянето на документите.  

„Те са невинни и набедени. Не заслужават нито час повече да прекарат в Сливенския затвор“, посочи Петър Кърджилов, представител на организацията. Той припомни още, че Иванчева има малко дете, което скоро ще навърши една година и за което тя трябва да се грижи. 

Кърджилов обяви, че се подготвя и информационна изложба с протоколи от самия съдебен процес, която, според него, ще докаже пред обществеността тяхната невинност. 

Справка по делото сочи, че Иванчева е осъдена на шест години затвор, 12 хил. лева глоба и лишаване от право да заема ръководна държавна и общинска длъжност в продължение на осем години.

Петрова е осъдена на пет години затвор, 10 хил. лв. глоба и лишаване от право да заема длъжност за шест години. Наказанието на Петко Дюлгеров е четири години затвор, 8 хил. лева глоба и лишаване от правото да заема длъжност за срок от шест години.

Вицепрезидентът Илияна Йотова вече обяви, че членовете на комисията по помилване са много сериозни юристи и ще разгледат случая така, както всички останали подобни казуси.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА