Ще скочат ли цените и с колко

Влизането в еврозоната изисква много сериозна подготовка, а България все още не е готова. Това коментираха икономисти в предаването „Социална мрежа” по NOVA NEWS.

„За да имаме някакви ползи от един подобен съюз, всяка една страна трябва да бъде близка по икономическо развитие и икономически фундаменти с останалите партньори. Именно по тази причина България има много да догонва. Много работа има и от гледна точка на институции, и от гледна точка на конкурентоспособност”, коментира икономистът Владимир Сиркаров.

Идеята на влизането в еврозоната трябва да е България да има по-добър икономически растеж и стандартът на живот да се повишава.

„Когато нямате работеща икономика, нещо, което да върти машинката и да генерира приходи в икономиката, няма откъде да връщате кредитите. Българинът произвежда 55% от това, което произвежда средният европеец. Не, защото е мързелив и не знае как да работи, а е въпрос на организация”, обясни доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания на БАН.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.