За това ще настояват общински съветници в морския град

Глоба от 50 лева за всички, които карат електрически тротинетки и скутери по главните пешеходни улици на Бургас. За това ще настояват общински съветници в морския град. Те са входирали искане за промяна на наредбата на обществения ред, с която да се регламентират правилата за движение на тези превозни средства. Общинска полиция ще осъществява контрол. Предложението ще бъде гледано на 29 ноември.

Според вносителя Георги Дракалиев е много хубаво, че все повече използват екологичен транспорт какъвто са тротинетките. "Въпреки това те се управляват в нарушение на закона. Използват се в пешеходни зони. Това е предпоставка за сериозни инциденти", обясни той.

Акция "Тротинетка" във Варна: За какво трябва да внимават водачите

Елена Димитрова е любител на тротинетките и смята, че преди да се налагат глоби първо трябва да се помисли за алтернатива. "В половината от разстоянието, което изминавам има велоалеи, но в частта от Свободния университет до гарата друга алтернатива няма. Единственият маршрут е главната улица. Велоалеите в Бургас не са достатъчни. Единият вариант е да излезем на улицата, където можем да се движим или в бус лентата, или между колите", заяви тя. 

От своя страна Евгени Апостолов от Велосипедна асоциация споделя, че в световен план дългосрочното решение е споделеното пространство. "В Бургас сме на крачка да се ограничи велосипедния трафик от пешеходната зона. Като цяло обаче в Европа тенденцията е към намаляване на автомобилния трафик и създаване на споделено пространство", разкри той.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.