От 1 януари 2023 г. компанията ще отчита приходите си изцяло у нас

"Лукойл" няма как да внася 700 млн. в бюджета от данъците си у нас, защото печалбата му е доста по-малка. Тази сметка направиха експерти пред NOVA, като дадоха за пример миналата година, когато общата печалба е била 1,5 млрд. лв.

Експертите са на различни мнения по най-важния въпрос – дали това, че „Лукойл Нефтохим” ще започне да плаща Данък печалба в България, ще доведе до намалението на крайните цени на горивата, когато зареждаме колите си.

От 1 януари: „Лукойл Нефтохим” прехвърля производство и данъци в България

Според икономиста Красен Станчев е много вероятно цената да падне малко. „Това ще бъде много трудно решение от страна на правителството, не толкова от страна на „Лукойл”. Защото тогава, когато падне цената, ще падне и приходът от ДДС, така че по-скоро очаквам едни задържания на цените на тази стойност”, допълни той.

Живодар Терзиев от Българската петролна и газова асоциация твърди, че е възможно да плащаме с 20-30 стотинки по-малко. Той е на мнение, че е по-вероятно това да стане чрез подпомагане на потребителите, отколкото чрез намаляване на самите цени. „Колкото повече стесняваме целевата група, толкова по-голяма отстъпка ще получим”, каза Терзиев.

На вчерашната пресконференция от „Лукойл” обявиха, че с решението си държавната хазна ще получи допълнителни 700 млн. лв. Сметката на хората от бранша обаче не излиза. „За да се случи 700 млн. приходи в нашия бюджет, „Лукойл” трябва да направи 7 млрд. печалба. Това е абсолютно невъзможно. За миналата година „Лукойл” в България печели 1,5 млрд.”, подчерта Димитър Хаджидимитров от Асоциация на малките търговци на горива. 

Според Живодар Терзиев калкулациите за отстъпката при горивата са объркали сериозно и потребителите, и бранша. По думите му компенсации в размер на 1-1.20 лв. за литър са невъзможни.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.