285 бял бор са незаконно отсечените дървета в с. Огоя

Служители на Регионална дирекция по горите - София установиха 285 броя отсечени дървета, бял бор при извършена проверка през вчерашния и днешния ден в частна гора землището на село Огоя, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите към Министерството на земеделието.

Село Огоя се намира в община Своге, София област.

На място горските служители установяват около 30 кубически метра от отсечената дървесина. В близост до временен склад на съседно държавно сечище, за което има позволително за сеч, инспекторите установяват други 25 кубически метра дърва от бял бор, чиито шайби съвпадат с пъновете от частната гора. Дървесината е задържана. Преписката за разкритото нарушение ще бъде предадена на Прокуратурата.

Как бе заловен кмет, превозващ нелегално големи количества дървесина

От Агенцията по горите припомнят, че преди месец екип на Дирекцията отново установи отсечени около 1000 броя дървета в същата частна гора. При инвентаризация в съседно насаждение, държавна собственост с издадено позволително за сеч, е установено разминаване между реално отсечената дървесина и тази, която е експедирана. В два други гранични подотдели общинска горска територия е установена сеч на дървета без да има издавани позволителни за сеч през 2021 г. и 2022 година. Собственикът на частната гора притежава обща площ повече от 1000 ха горски територии, за чието опазване е предприел необходимите мерки, съгласно Закона за горите, като е наел лица, които да отговарят за опазването им.

Екип на Регионалната дирекция по горите - Русе  установи на 13 ноември група системни нарушители в момент на извършване на незаконна сеч в общински гори в землището на село Богданци, община Главиница, област Силистра. Служителите на дирекцията действали по сигнал за рязане с моторни триони в общински горски фонд на селото през нощните часове на 9 и 10 ноември. Случаят също е изпратен до прокуратурата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БТА