Товарният кораб беше изстрелян с ракета носител "Фаркон 9" от космодрума в Кейп Канаверал, щата Флорида

Американският товарен кораб "Дракон" на компанията "СпейсЕкс" успешно се скачи с Международната космическа станция (МКС), предаде ТАСС. Това съобщи БТА.

Процедурата бе осъществена в автоматичен режим, наблюдавана от намиращите се на борда на станцията астронавти на НАСА Никол Ман и Джош Касада.

Товарният кораб беше изстрелян с ракета носител "Фаркон 9" от космодрума в Кейп Канаверал, щата Флорида.

На борда му са и два слънчеви панела iROSA ("Айроса"), които предстои да бъдат монтирани на МКС при предстоящо излизане на американските астронавти в открития космос . 

Според експертите на НАСА съществуващите слънчеви панели работят добре, но има признаци на износване: някои от тях са поставени още през 2000 г. Агенцията планира да монтира общо шест съоръжения iROSA - всяко от тях тежи по почти 340 кг. Това ще увеличи капацитета на енергийната система на станцията от 160 на 215 киловата. Първите два панела бяха инсталирани през юни 2021 г.

На орбиталната станция в момента работи седемчленен екипаж - космонавтите на Роскосмос Сергей Прокопиев, Дмитрий Петелин и Анна Кикина, астронавтите на НАСА Никол Ман, Джош Касада, Франк Рубио и на Японската агенция за изследване на космическото пространство (ДЖАКСА) Коичи Ваката. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.