Извършени са полицейски акции в 14 държави

Европейската прокуратура е разкрила сложна данъчна измама с ДДС на стойност 2,2 млрд. евро. Извършени са полицейски акции в 14 държави, включително Франция, Германия, Гърция, Испания и Румъния. В схемата, "която се смята за най-голямата въртележка на ДДС, разследвана някога в ЕС", са участвали над 600 души, съобщават от прокуратурата, предаде БГНЕС.

Прокурорите са разклири мрежа от "престъпни дейности", действаща в почти всички държави - членки на ЕС, както и в Албания, Великобритания, Китай, Мавриций, Сърбия, Сингапур, Швейцария, Турция, Обединените арабски емирства и Съединените щати.

Разследването е започнало преди 18 месеца, когато прокуратурата е призована да помогне на властите в Португалия да разгледат първоначално изглеждащия като малък случай, предаде АФП.

Става дума за дружество, в средновековния португалски град Коимбра, което продава мобилни телефони и други електронни устройства и за което има подозрения, че избягва да плаща данък върху добавената стойност (ДДС).

Европейската прокуратура подкрепена от Европол и националните правоприлагащи органи, е продължила да проучва и впоследствие открива мащабна схема за измама. В нея са участвали "няколко висококвалифицирани организирани престъпни групи", "всяка от които има специфични роли в цялостната схема", заявяват от прокуратурата. В съобщението се подчертава "изключителната сложност на веригата от компании" и добави, че са идентифицирани около 9000 компании.

Много от тях външно изглеждат като обикновени доставчици на електронни устройства и претендират за възстановяване на ДДС, но други, които продават онлайн, прехвърлят приходите си в офшорни зони, преди да изчезнат. За други се твърди, че са изпирали парите.

Тази многопластова мрежа от дружества представлява терминът "въртележка", използван за данъчната измама, тъй като тя работи като самостоятелен цикъл, подобно на въртележка.

"Работейки в транснационален мащаб, почти с промишлена логика, те са избягвали разкриването в продължение на години", казва прокуратурата.

Акциите, извършени днес, се състояха в Белгия, Кипър, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Португалия, Румъния, Словакия и Испания. Те последваха акции, извършени през октомври в Чехия, Унгария, Италия, Нидерландия, Словакия и Швеция.

От Европейската прокуратура допълват, че според оценките на Европол измамите с ДДС са най-доходоносните престъпления в ЕС, като годишно се отклоняват около 50 милиарда евро, предназначени за държавната хазна.

Главният прокурор на Европейската прокуратура заяви, че без нейната служба, която започна работа през 2021 г., трансграничното разследване за разкриването на схемата, "вероятно никога нямаше да се състои". 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.