Те се водят небитови потребители и плащат промишлен ток

Токът в студентските общежития е промишлен, тъй като сградите нямат статут на жилищни. Така сметките през зимата се оказват предизвикателство за всеки студент.

„Студентите се разглеждат като небитови потребители. Тоест, всички студенти в страната заплащат промишлен ток. Един колега може да заплати сметка, при положение, че е сам в стая, с една духалка и телевизор, може да плати 300 до 400 лв. на човек”, обясни председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев.

Държавата компенсира до 250 лв. за мегаватчас.

„В повечето стаи имат електромери. Всеки студент си заплаща тока и отделно общите части. Това са асансьори, помещения, коридори, които постоянно работят. И оттук идва голямата тежест за студентската общност”, допълни Даниел Парушев. Затова студентите искат от държавата да ги разглежда като битови потребители.

„Университетите също са изправени пред трудности, защото се разглеждат като юридически лица, но те все пак имат някакви бюджети”, коментира още председателят на Националното представителство на студентските съвети.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.