Създател на монетата е Дария Титова, бежанка от Украйна

Естония пусна вчера в обращение два милиона монети с номинал две евро и с изображение, напомнящо за Украйна. Ще се продават и специални издания с цел да бъдат събрани средства за тази воюваща страна, предаде Франс прес.

"Монетата от две евро, посветена на Украйна, ще започне от днес да се разпраща на хората в цяла Естония и другаде в Европа чрез магазините", заяви в комюнике управителят на централната банка Мадис Мюлер. 

Създател на монетата е Дария Титова, бежанка от Украйна, която следва изкуство в балтийската страна. На нея се вижда жена, държаща птица, а до жената - житен клас и популярният лозунг "Слава на Украйна".

През юли централната банка пусна специални парични карти със същото изображение, но за пръв път се изсича такава монета за масово обращение. 

"В момента Украйна води война, отнемаща живота на хора от собствения ѝ народ, в името на общите ценности на европейското културно пространство и ни подобава да я подкрепяме в това и занапред", заяви Мюлер.

Банковият управител увери, че на Украйна вече са преведени 350 000 евро от продажбата на картите, пуснати през лятото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БТА