Кенет Мъртън беше изслушан заедно с други кандидати за посланици в Източна Европа

Номинираният за нов посланик на САЩ в България - Кенет Мъртън, беше изслушан в американския Сенат, заедно с други кандидати за посланици в Източна Европа. 

Мъртън определи България като стратегически партньор и съюзник на Вашингтон и подчерта, че ще работи за разширяването икономическите връзки със София. По думите му, той ще бъде неуморен защитник на по-силно върховенство на закона. 

По време на изслушването му беше засегнат и казусът с руската компания "Лукойл" и споровете около евентуалния износ на продукция от рафинерията в Бургас.

"Работили сме с българите, за да намерим начини за намаляване на тази исторически наследена ангажираност, която очевидно е проблематична при сегашните обстоятелства. Мисля, че трябва да работим тясно с други европейски колеги, в Европейския съюз и Европейската комисия, за да видим какъв механизъм и какъв инструмент можем да дадем на българите, за да скъсат с тези отношения. Може да отнеме известно време, но си струва усилието. Моят ангажимент е да работя за това", заяви Мъртън.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.