Базовият модел предвижда подкрепа за максимум тричленни домакинства, които потребяват до 2900 киловатчаса годишно

Всяко австрийско домакинство, което има редовен договор с електроснабдителна компания, от утре ще бъде подпомагано от правителството. Това става възможно, тъй като от 1 декември започва да действа "спирачка" на цената на електроенергията. От тази мярка домакинствата ще спестят за година до 500 евро, заяви министърът на финансите Магнус Брунер.

Базовият модел предвижда подкрепа за максимум тричленни домакинства, които потребяват до 2900 киловатчаса годишно. Според правителството това възлиза на около 80 процента от средностатистическото потребление. "Спирачката" се задейства при цена на тока над 10 цента на киловатчас. Горната граница е поставена на 40 цента на киловатчас, което значи, че при такава и по-висока цена потребителят получава 30 цента компенсация от държавата. 

Австрия е против разширяването на Шенген с България, Хърватия и Румъния

Потреблението над определения лимит ще се заплаща по пазарните цени. Подкрепено ще бъде потреблението както на постоянния адрес, така и допълнителните адреси - на вилни и други имоти на гражданите. Идеята е за всеки допълнителен член лимитът да бъде увеличен с 350 киловатчаса годишно, които да се дотират с 30 цента. Това ще облекчи домакинството с още 100 евро годишно.

"Спирачката" на цената на тока е бърз и лесен начин за подкрепа, която се отнася за всички. Освен това държавата ще поеме 75 процента от разходите за електропреносна мрежа за социалнослабите домакинства, от което ще се възползват 300 000 души. "Спирачката" ще бъде в сила до юни 2024 г.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА