ЕС, САЩ и още няколко страни замразиха 300 млрд. долара от резервите на руската централна банка

Европейската комисия предложи план да се конфискуват замразените пари на Русия и да се дадат на Украйна. Европейският съюз, Съединените щати и още няколко страни замразиха 300 милиарда долара от резервите на руската централна банка.

Европейската комисия казва, че може да се намери начин парите да бъдат дадени на Украйна, без да се нарушат международните финансови правила. „Русия трябва да плати за разрушението, което предизвика. Щетите, понесени от Украйна, се изчисляват на 600 милиарда долара. Русия и нейните олигарси трябва да компенсират Украйна за щетите и да покрият цената за възстановяването на страната”, каза председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен.

ЕС ще създаде специален съд, който да разследва руски военни престъпления в Украйна

Русия нарича замразяването на огромната сума „кражба”. Но според фон дер Лайен справедливостта изисква агресорът да плати. „Блокирахме 300 милиарда евро от резервите на руската централна банка и замразихме 19 милиарда евро от парите на руските олигарси. В краткосрочен план можем да създадем с нашите партньори финансова структура за управлението и инвестирането на тези средства. Ще инвестираме парите и ще насочим приходите към Украйна. А след свалянето на санкциите тези пари ще бъдат използвани, за да плати Русия пълна компенсация. Ще работим с международните партньори, за да направим това възможно”, допълни председателят на ЕК.

ЕК: България ползва отстъпка от санкциите за руския петрол заради географското си положение

Москва коментира и другата санкция, която обмисля Западът - налагането на таван на цената на руския петрол. Русия вече се закани, че няма да продава петрол на страните, които се съгласят с мярката. „Това, според мен, не е таван, а дъно. Объркали са кое къде е. Налагането на така наречения таван не просто е непазарен механизъм, а директно антипазарна мярка. Нарушава веригата на доставки и може да дебалансира световния енергиен пазар”, заяви говорителят на руското Вънщно министерство Мария Захарова.

На Запад не са единодушни дали таванът на цената на руския петрол ще намали доходите на Русия от суровината. Много зависи от това колко държави ще бъдат убедени да се включат в налагането на мярката. Досега подобна санкция не е налагана и никой не може да посочи всички потенциални странични резултати.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.