С подобен 3D принтер могат скоростно да се строят къщи, сгради или други конструкции

Студенти отпечатаха на 3D принтер бетонна къща в Ставропол. Те учат в Севернокавказкия федерален университет в Русия, съобщиха от пресслужбата на университета, цитирани от БГНЕС.

"Първата едноетажна къща, построена на 3D принтер, беше издигната в Ставропол на открито пространство. Екип от проектанти от завода за строителна техника Smart Build и студенти от инженерния факултет на Севернокавказкия федерален университет използваха иновативни технологии за построяването на къщата", съобщават от университета.

С подобен 3D принтер могат да се строят къщи, сгради или други конструкции за възможно най-кратко време.

Чрез прилагането на адитивните технологии - изграждане на обекти слой по слой, периодът на строителство на една сграда може да бъде няколко дни. Материалът за печат е модифициран финозърнест бетон, отбелязват от университета.

Предимствата на този тип къщи са: бързина на строителството, по-ниска цена на квадратен метър и липса на строителни отпадъци и остатъчни материали. Според създателите на технологията къща с площ 100 кв.м може да бъде построена за 36 часа.

"Преди да започнем да строим първата едноетажна къща, направихме два еднотипни проекта - едната къща построихме по класическия метод, а другата - по адитивния метод с помощта на принтер. Убедихме се, че вторият метод на работа е много по-изгоден и по-бърз - икономиите са 36%", каза Дмитрий Москвитин, директор на фирмата партньор.

Проектантският екип е започнал работа по изграждането на двуетажна сграда, отпечатана на 3D принтер. За три работни дни е било възможно да се построи първият етаж, се казва в съобщението.

"Освен това Севернокавказкият федерален университет, заедно с индустриалния си партньор, ще открие научен и образователен център за адитивни технологии. Центърът ще разработва и усъвършенства бетонни смеси, специализиран софтуер и промишлени контролери, както и методи за проектиране на сгради и строителни конструкции, пригодени за 3D печат", подчертават от пресслужбата. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.