Общата бройка се очаква да достигне 7500

SpaceX получи разрешение за изстрелване на още сателити, като общата бройка ще достигне 7500, предаде Ройтерс. Федералната комисия по комуникации на САЩ обяви в четвъртък, че компанията може да изстреля сателитите си, но засега комисията ще забави взимането на по-нататъшни решения.

Starlink на SpaceX е бързо разрастваща се мрежа с повече от 3500 сателита в ниска земна орбита. През 2018 г. Федералната комисия по комуникациите разреши на компанията да разположи 4425 сателита от първо поколение.

Компанията на Мъск започва тестове върху хора за вграждане на мозъчни чипове (ВИДЕО)

SpaceX, която е на милиардера Илон Мъск, поиска одобрение за разполагане на 29 988 сателита от второ поколение – „Gen2 Старлинк“, за разпространение на интернет на места със слабо или липсващо покритие.

В изявлението на Федералната комисия по комуникации се казва, че взетото решение ще позволи широколентов достъп с национално покритие от Gen2 поколение, добавяйки, че „така ще бъде преодоляно дигиталното разделение“. Решението на федералната комисия ще защити другите сателитни и наземни оператори и ще осигури сигурна среда и орбитални ресурси в бъдеще.

През август апелативният съд на САЩ потвърди решение на Федералната комисия по комуникациите за одобрение на искането на SpaceX за разполагане на още сателити в ниска земна орбита като план за разпространение на широколентов интернет от Космоса.

Русия заплаши Запада, че може да се прицели в космическите им сателити

През септември SpaceX оспори решението на комисията за отказ на 885,5 млн. щатски долара субсидии за широколентов интернет в откъснатите райони. Председателят на федералната комисия Джесика Роузънуърсъл каза през август, че технологията на Starlink е обещаваща, но е възможно тя да не изпълни изискванията на програмата. Роузънуърсъл цитира данни, показващи намаление на скоростта през изминалата година и каза, че цената на услугата нараства твърде бързо за потребителите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.