Премиерът Гълъб Донев ще бъде изслушан по темата в петък

Нови искри между “Продължаваме Промяната” и служебната власт. Поводът - искането на ПП премиерът Гълъб Донев да бъде изслушан в парламента заради Шенген в петък. 

Още в началото на заседанието в Министерския съвет той определи тези действия като ПР, който се ползва като “сламка, за която се хваща удавник”. 

Тези негови думи предизвикаха реакции  в парламента. 

“Да не превръщаме Шенген в разменна монета за постигане на кратка и съмнителна медийна и политическа слава. Изслушването ми за Шенген е PR ход, който се ползва от неделя, като сламка за която се хваща удавник”, каза Донев в началото на редовното заседание на МС.

Василев: Не ме карайте да коментирам полета на гълъба за Шенген

“Не ме карайте да коментирам полета на Гълъба. Ние говорим за границата от май месец, не говорим от последните два дни”, отговори съпредседателят на ПП Асен Василев. 

Според Донев ще бъдем приети в Шенген, когато депутатите приемат нужните закони. 

“Ние вършим своята работа. Нека и народните представители да свършат своята”, призова служебният премиер. 

“От една страна те дават оценка, че партиите използват случая, за да се настройват една срещу друга, от друга - самият служебен премиер настройва институциите една срещу  друга”, коментира и председателят на БСП Корнелия Нинова.

Йотова за Шенген: Грешки са допуснати още през 2011 г.

В общия европейски спор - готова ли в България за Шенген - се намеси и президентската институция. Илияна Йотова коментира клипа от Sky News с твърдения за стрелба по границата и заподозря, че темата се използва за шантаж. 

“Струва ми се, че този филм трябва да обслужи една теза, че България не е готова на Шенген. Иска ми се да видя и друг филм, как се стреля по български граничари и как има жертви по нашата граница, за което сякаш Европа остана глуха”, каза вицепрезидентът. 

А вътрешният министър Иван Демерджиев отново уточни, че в журналистическото разследване на Sky News е включена само част от позицията на българското МВР.

“Искали са нашето мнение, но не са го публикували цялото. Цитирано е избирателно”, каза вътрешният министър.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.