В Мюнхен четирима души са прекарали около 45 минути залепени за една от пистите

Протестиращи срещу климатичните промени се залепиха за пистата на летището в Мюнхен и успяха да щурмуват пистата на летището в Берлин-Бранденбург, предаде БГНЕС.

В Мюнхен четирима активисти са прекарали около 45 минути залепени на северната писта на летището, преди да бъдат изведени и арестувани, заяви говорител на летището.

"Успяхме да обслужим всички пристигащи и заминаващи самолети през южната писта, което доведе до малки закъснения, но не и до отмяна на полети", каза говорителят.

Работата на полетите е нормализирана, добави той.

На летище Берлин-Бранденбург говорител заяви, че "няколко души" са си проправили път към пистата, но това не е повлияло на работата на полетите.

Протестната група за опазване на околната среда "Последното поколение" направи изявление, че е провела протестите в знак на несъгласие с "основния субсидиран от държавата принос към климатичната катастрофа".

"Не можем повече да стоим безмълвно, докато няколко богати хора водят света към пропастта от името на всички нас и опустошават общия ни поминък", заяви Ейми ван Баален, говорител на екоактивистите.

През последните няколко месеца организацията "Последно поколение" извърши поредица акции в Германия, които предизвикаха критики от страна на политиците.

"Престъпните действия на активистите нямат нищо общо със законния протест", заяви министърът на транспорта Фолкер Висинг.

Правителството на Германия предупреди екоактивистите да не нарушават закона, а канцлерът Олаф Шолц определи действията като "погрешни".

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.